Migren ve Guatr


Migren Tedavisi

Migren tedavisi toplumda çok sık görülen bireysel etkilerinin yanı sıra toplumsal etkileri de olan spesifik bir kronik baş ağrısıdır.

Migren ağrısı 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabilir. Kişi ataklar arasında kendini tamamıyla normal hisseder, ancak bir sonraki atağın endişesi içindedir. Eskiden “sadece bir baş ağrısı tipi” olarak görülen migren, artık başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir.

Migren ağrısı genellikle orta şiddette ya da şiddetlidir ve kişinin normal aktivitelerini engelleyebilir, hem migren yakınması olan kişinin hem de yakınlarının yaşam kalitesini bozabilir. Baş ağrısı zonklayıcı ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilebilir ve başın tek bir yanında yerleşebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir.

Migren hastası ağrı sırasında sesten, ışıktan rahatsızlık duyar; karanlık bir yere gitmek ister. Ağrı esnasında bulantı olabilir. Bazı kişilerde migren ağrısına kusma eşlik eder. Birçok hasta kusunca ağrının geçtiğini belirtirler. Migrende hasta başını oynatmak istemez. Başın hareketi ağrıyı artırır.

Migren tedavisinde ilk süreç, migren hastasının şikayetleri doktor tarafından değerlendirildikten sonra klinik olarak tanı konulmasıdır. Beyne ait bazı hastalıklardan şüphelenildiği zaman bunları dışlamak üzere incelemeler yapılır. Tekrarlayıcı baş ağrısı olan hastalara hiç olmazsa bir kez beyin görüntülemesi (beyin tomografisi) yapılarak migreni taklit edebilecek hastalıklar araştırılmalıdır. Uygun tedavi ile hastalar migren ataklarından kurtulabilirler.

Migren tedavisinde migren tanısı konduktan sonra ağrılar seyrek ise; ağrı ataklarını geçirmeye yönelik kriz tedavisi planlanır. Haftada 1-2 kez veya daha fazla atak olduğunda koruyucu tedavi yapılmalıdır.

Guatr Ameliyatı

Guatr ameliyatı tiroid bezlerinin büyümesi durumudur. Bu bezler boynumuzun önünde yer alır. Guatr oluşmasına yol açan bazı durumlar vardır. Bunlar; iyotsuz beslenme, tiroid bezinin fazla ya da az çalışması, bez içinde nodül oluşması, bazı ilaçlar, radyasyon, kanserler ve iltihabi durumlarda tiroid bezi büyür. Bu büyümeler çoğunlukla ağrısızdır.

Guatr belirtileri nelerdir?

Genelde basit guatr, herhangi bir şikâyete neden olmaz. Büyük ve nodüllü guatrlar, soluk veya yemek borusu üzerine baskı uygulayarak nefes darlığına veya yutma güçlüğüne; boyun toplardamarları üzerine baskı yaparak da bu damarların genişlemesine neden olabilir. Tiroidin ani olarak büyümesi, ağrılı ve hassas olması, tiroid nodülünde içe kanamada veya ani gelişen tiroid kanserlerinde görülür.

Guatrın tanısı ve tedavisi nasıldır?

Guatrın tanısı ve tedavisi, büyümeye neden olan hastalıklara göre değişiklik göstermektedir.
Nadir durumlarda, aşırı şişen tiroid bezi soluk borusuna baskı yaparak nefes alıp vermeyi güçleştirebilir. Aynı baskı sonucu öksürük, hırıltılı nefes alıp verme ve yutkunma güçlüğü meydana gelebilir.

Ancak bu aşırı durumlar öncesinde, şişliği fark ederek bir uzmana gitme ihtiyacı duyarsınız ve doktorunuz tiroid bezinin bu tehlikeli durumlara yol açmaması için gereken müdahaleyi yapacaktır.

Migren tedavisi ve guatr ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için https://gurkankayabasoglu.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

Bumerang - Yazarkafe